Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PINSĘ
Cebulę kroimy w talarki, a parmezan ścieramy na tarce. Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 30 g oliwy i oprószamy 80 g tartej mozzarelli. Następnie na placek wykładamy szpinak, cebulę i 50 g startego parmezanu. Tak przygotowaną pinsę pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
ZAWIJAMY PINSĘ
Upieczoną pinsę wyjmujemy z piekarnika i układamy na niej plastry mortadeli. Całość rolujemy za pomocą papieru do pieczenia, tak aby łączenie było na spodzie. Tak przygotowany rulon skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy pozostałymi serami. Zrolowaną pinsę ponownie podpiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
PODAJEMY PINSĘ
Gotowy rulon z pinsy wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i kroimy w plastry. Danie możemy podawać oprószone bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1874,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,7 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
0,9 g
Białko
21 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.