tom-car24.com.pl

Pasztet z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 3 szt.
ziemniak - 3 szt.
jajko - 3 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 60 ml
kasza manna - 50 g
bułka tarta - 40 g
czosnek główka - 2 ząbki
pomidor suszony - 30 g
natka pietruszki - 5 g
sól - 7 g
pieprz czarny - 3 g
zioła prowansalskie - 3 g
papryka wędzona mielona - 1,5 g
kurkuma - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię, ziemniaki, natkę pietruszki oraz marchewkę dokładnie umyj. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki dokładnie obierz.
2.ŚCIERAMY CUKINIĘ I ZIEMNIAKI:
Zetrzyj cukinię i ziemniaki na tarce o dużych oczkach wprost do miseczki wyłożonej gazą. Dodaj dwie szczypty soli i odstaw na 10 minut, by warzywa puściły sok.
3.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce do drugiej miseczki. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Natkę posiekaj. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a potem także posiekaj.
4.ODSĄCZAMY CUKINIĘ I ZIEMNIAKI:
Zawiń warzywa w gazę a następnie odsącz je z nadmiaru soków. Dociśnij je dłonią, aby pozbyć się jak największej ilości płynu.
5.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Cukinię, marchew, ziemniaki i suszone pomidory przełóż do miski, dodaj natkę pietruszki, oliwę, kaszkę manny, bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
6.PIECZEMY PASZTET:
Pasztetową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i włóż do piekarnika na godzinę i 15 minut. Po upieczeniu odstaw pasztet do wystygnięcia.
Pasztet z cukinii

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię, ziemniaki, natkę pietruszki oraz marchewkę dokładnie umyj. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki dokładnie obierz.

2

ŚCIERAMY CUKINIĘ I ZIEMNIAKI

Zetrzyj cukinię i ziemniaki na tarce o dużych oczkach wprost do miseczki wyłożonej gazą. Dodaj dwie szczypty soli i odstaw na 10 minut, by warzywa puściły sok.

3

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce do drugiej miseczki. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Natkę posiekaj. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a potem także posiekaj.

4

ODSĄCZAMY CUKINIĘ I ZIEMNIAKI

Zawiń warzywa w gazę a następnie odsącz je z nadmiaru soków. Dociśnij je dłonią, aby pozbyć się jak największej ilości płynu.

5

MIESZAMY SKŁADNIKI

Cukinię, marchew, ziemniaki i suszone pomidory przełóż do miski, dodaj natkę pietruszki, oliwę, kaszkę manny, bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

6

PIECZEMY PASZTET

Pasztetową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i włóż do piekarnika na godzinę i 15 minut. Po upieczeniu odstaw pasztet do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1450 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

241,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy

Pasztet z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl