Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FILETY Z
kurczaka myjemy i osuszamy.
JOGURT MIESZAMY Z
curry, solą i chili, marynujemy w nim kurczaka co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
KURCZAKA OSĄCZAMY I
pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 20 minut.
DYMKI OCZYSZCZAMY I
kroimy w krążki.
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY
nasion i kroimy w drobną kostkę.
OBA SKŁADNIKI GOTUJEMY
w gorącym bulionie warzywnym przez 5 minut, aż będą miękkie, wyjmujemy i osączamy.
ROSÓŁ UZUPEŁNIAMY WODĄ
do 400 ml, zagotowujemy i gotujemy w nim ryż mniej więcej przez 12 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.
WARZYWA DODAJEMY DO
ryżu, doprawiamy do smaku i podajemy z kurczakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2103,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,6 kcal
Tłuszcz
2,3 g
Węglowodany
40,3 g
Błonnik
25,4 g
Białko
25,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!