tom-car24.com.pl

Pesto z pietruszki • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

natka pietruszki - 60 g
parmezan - 60 g
orzeszki piniowe - 50 g
oliwa z oliwek - 70 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 0,75 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Czosnek obierz z łupin i wrzuć do moździerza. Dodaj także orzeszki piniowe i zetrzyj na gładką masę.
2.DODAJEMY PIETRUSZKĘ:
Pietruszkę włóż na sito, a następnie umyj i osusz. Postaraj się oderwać listki od łodyg, a następnie dodać listki do moździerza i zetrzeć. Łodygi zamroź i używaj jako dodatku do zup i sosów.
3.DODAJEMY OLIWĘ:
Do masy dodaj oliwę — rób to powoli, cały czas mieszając i ucierając składniki w celu uzyskania kremowej konsystencji.
4.DODAJEMY SER:
Gdy oliwa całkowicie połączy się z resztą składników to czas na dodanie sera. Zetrzyj parmezan na tarce, a potem starannie połącz go z resztą składników, wykorzystując tłuczek. Pesto powinno być gładkie i kremowe.
5.WYKAŃCZAMY PESTO:
Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone – jeśli nie, dodaj do niego sól i pieprz. Jeśli będzie słone, dodaj tylko pieprz, a potem wymieszaj.
6.PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA:
Gotowe pesto przełóż do słoika i zalej jego wierzch oliwą w celu lepszego zakonserwowania. Słoik zakręć i gotowe
Pesto z pietruszki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Czosnek obierz z łupin i wrzuć do moździerza. Dodaj także orzeszki piniowe i zetrzyj na gładką masę.

2

DODAJEMY PIETRUSZKĘ

Pietruszkę włóż na sito, a następnie umyj i osusz. Postaraj się oderwać listki od łodyg, a następnie dodać listki do moździerza i zetrzeć. Łodygi zamroź i używaj jako dodatku do zup i sosów.

3

DODAJEMY OLIWĘ

Do masy dodaj oliwę — rób to powoli, cały czas mieszając i ucierając składniki w celu uzyskania kremowej konsystencji.

4

DODAJEMY SER

Gdy oliwa całkowicie połączy się z resztą składników to czas na dodanie sera. Zetrzyj parmezan na tarce, a potem starannie połącz go z resztą składników, wykorzystując tłuczek. Pesto powinno być gładkie i kremowe.

5

WYKAŃCZAMY PESTO

Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone – jeśli nie, dodaj do niego sól i pieprz. Jeśli będzie słone, dodaj tylko pieprz, a potem wymieszaj.

6

PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe pesto przełóż do słoika i zalej jego wierzch oliwą w celu lepszego zakonserwowania. Słoik zakręć i gotowe

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1005,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

251,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy