tom-car24.com.pl

Szybkie tosty z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Szybkie tosty z grzybami

Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
ocet winny - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 500 g
sól - 1 szczypta
boczek surowy - 100 g
chleb tostowy wieloziarnisty - 160 g
ser ementaler - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY GRZYBY:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paski i smażymy wraz z grzybami na gorącej oliwie z oliwek przez 5-7 minut, aż płyn odparuje. Listki bazylii obrywamy, kilka odkładamy do przybrania, resztę siekamy. Do grzybów dodajemy posiekaną bazylię i ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PIECZEMY TOSTY:
Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kromki tostów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i krótko podpiekamy. Następnie każdą kromkę obkładamy jednym plasterkiem pomidora i niewielką porcją masy grzybowej. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200°C przez ok. 4 minuty. Podajemy gorące, udekorowane bazylią.
Szybkie tosty z grzybami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY GRZYBY

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paski i smażymy wraz z grzybami na gorącej oliwie z oliwek przez 5-7 minut, aż płyn odparuje. Listki bazylii obrywamy, kilka odkładamy do przybrania, resztę siekamy. Do grzybów dodajemy posiekaną bazylię i ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PIECZEMY TOSTY

Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kromki tostów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i krótko podpiekamy. Następnie każdą kromkę obkładamy jednym plasterkiem pomidora i niewielką porcją masy grzybowej. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200°C przez ok. 4 minuty. Podajemy gorące, udekorowane bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2022 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

505,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,1 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

21,3 g

Podobne przepisy