tom-car24.com.pl

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą

Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

cebula - 0,5 szt.
kapusta czerwona - 0,5 szt.
wiśnia - 100 g
żurawina suszona - 150 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
miód - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 8 g
tymianek świeży - 10 g
gęś - 1 szt.
jabłko czerwone - 3 szt.
sól - 100 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.FASZERUJEMY GĘŚ:
Gęś wyjmujemy z solanki, odsączamy z nadmiaru wody i osuszamy. Odcinamy skrzydła, z których możemy przygotować drobiowy wywar i wykorzystać go do innej potrawy.
2.PIECZEMY GĘŚ:
Gęś oprószamy solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę gęsi. Pieczemy ok. 2,5-3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ W OWOCOWYM SYROPIE:
W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy porwany w palcach świeży tymianek i cebulę pokrojoną w kostkę. Karmelizujemy.
4.PODAJEMY GĘŚ:
Gotową kapustę wykładamy na duży talerz.
Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą

Czas przygotowania

270 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FASZERUJEMY GĘŚ

Gęś wyjmujemy z solanki, odsączamy z nadmiaru wody i osuszamy. Odcinamy skrzydła, z których możemy przygotować drobiowy wywar i wykorzystać go do innej potrawy.

2

PIECZEMY GĘŚ

Gęś oprószamy solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę gęsi. Pieczemy ok. 2,5-3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ W OWOCOWYM SYROPIE

W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy porwany w palcach świeży tymianek i cebulę pokrojoną w kostkę. Karmelizujemy.

4

PODAJEMY GĘŚ

Gotową kapustę wykładamy na duży talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3738 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

623 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

57,7 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

59,5 g

Podobne przepisy

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl