tom-car24.com.pl

Sernik z brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Sernik z brzoskwiniami

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
265 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 430 g
masło - 310 g
żółtka jaj - 4 szt.
proszek do pieczenia - 2 płaska łyżeczka
twaróg sernikowy mielony - 1,2 kg
jajko - 4 szt.
aromat waniliowy - 3 krople
budyń śmietankowy - 40 g
brzoskwinia w syropie - 800 g
białko jaja kurzego - 4 szt.
cukier - 280 g
cukier puder - 200 g
woda - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła, aż powstanie kruszonka.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Do kruszonki dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto dłońmi, a potem zwijamy je w kulę.
3.DZIELIMY CIASTO:
Dzielimy ciasto na dwie części i owijamy je folią — jedną kulkę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
4.MIESZAMY BAZĘ:
W drugiej misce miksujemy ze sobą twaróg, cukier, aromat oraz jajka.
5.DODAJEMY BUDYŃ:
Do gładkiej, twarogowej masy dodajemy budynie i znowu miksujemy, by pozbyć się wszystkich grudek.
6.KROIMY BRZOSKWINIE:
Odcedzamy brzoskwinie z syropu, a następnie kroimy je na ćwiartki, a potem jeszcze w plasterki lub dużą kostkę.
7.PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ:
Myjemy miskę po cieście i osuszamy ją, a potem ubijamy w niej na sztywno białka. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać powoli cukier i dalej ubijamy, aż piana zrobi się błyszcząca.
8.SKŁADAMY SERNIK:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód formy, dociskając do dna formy. Następnie wykładamy na ciasto masę serową, potem brzoskwinie, a na końcu ubite białka. Wyciągamy także ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Kruszonka powinna pokryć całą powierzchnię sernika.
9.PIECZEMY SERNIK:
Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 45-50 minut, aż sernik ładnie się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy sernik do delikatnego przestygnięcia w piekarniku przez 30 minut, a potem uchylamy drzwiczki na 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sernik do całkowitego wystudzenia.
10.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
W umytej i suchej misce łączymy ze sobą cukier puder oraz ciepłą wodę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowanym lukrem ozdabiamy sernik. Możemy także dodatkowo udekorować go listkami mięty lub melisy. Sernik jest gotowy, gdy całkiem przestygnie, a lukier stwardnieje (najlepiej wsadzić go na 15 minut do lodówki, gdy będzie już w temperaturze pokojowej).
Sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania

265 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła, aż powstanie kruszonka.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Do kruszonki dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto dłońmi, a potem zwijamy je w kulę.

3

DZIELIMY CIASTO

Dzielimy ciasto na dwie części i owijamy je folią — jedną kulkę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

4

MIESZAMY BAZĘ

W drugiej misce miksujemy ze sobą twaróg, cukier, aromat oraz jajka.

5

DODAJEMY BUDYŃ

Do gładkiej, twarogowej masy dodajemy budynie i znowu miksujemy, by pozbyć się wszystkich grudek.

6

KROIMY BRZOSKWINIE

Odcedzamy brzoskwinie z syropu, a następnie kroimy je na ćwiartki, a potem jeszcze w plasterki lub dużą kostkę.

7

PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ

Myjemy miskę po cieście i osuszamy ją, a potem ubijamy w niej na sztywno białka. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać powoli cukier i dalej ubijamy, aż piana zrobi się błyszcząca.

8

SKŁADAMY SERNIK

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód formy, dociskając do dna formy. Następnie wykładamy na ciasto masę serową, potem brzoskwinie, a na końcu ubite białka. Wyciągamy także ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Kruszonka powinna pokryć całą powierzchnię sernika.

9

PIECZEMY SERNIK

Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 45-50 minut, aż sernik ładnie się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy sernik do delikatnego przestygnięcia w piekarniku przez 30 minut, a potem uchylamy drzwiczki na 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sernik do całkowitego wystudzenia.

10

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

W umytej i suchej misce łączymy ze sobą cukier puder oraz ciepłą wodę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowanym lukrem ozdabiamy sernik. Możemy także dodatkowo udekorować go listkami mięty lub melisy. Sernik jest gotowy, gdy całkiem przestygnie, a lukier stwardnieje (najlepiej wsadzić go na 15 minut do lodówki, gdy będzie już w temperaturze pokojowej).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9326,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1332,4 kcal

🥑

Tłuszcz

51,1 g

🌾

Węglowodany

188,4 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

34,4 g

Podobne przepisy

Sernik z brzoskwiniami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl