tom-car24.com.pl

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym

Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 3 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 3 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 100 g
seler - 1 szt.
jogurt naturalny - 200 ml
kolendra świeża - 25 g
orzeszki piniowe - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mięta świeża - 1 garść
ser feta - 50 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w słupki (lub w cząstki, jeśli warzywa nie są zbyt duże i grube) i przekładamy do miski. Dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy pieprzem, obficie skrapiamy oliwą.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Warzywa korzeniowe zawijamy w folię i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Orzeszki pinii prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie drobno siekamy.
4.PODAJEMY WARZYWA Z SOSEM:
Upieczone warzywa wyjmujemy z folii, przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 2 pozostałe papryki pokrojone w grube kawałki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekany ząbek czosnku.
Pieczone warzywa z sosem jogurtowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w słupki (lub w cząstki, jeśli warzywa nie są zbyt duże i grube) i przekładamy do miski. Dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy pieprzem, obficie skrapiamy oliwą.

2

PIECZEMY WARZYWA

Warzywa korzeniowe zawijamy w folię i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Orzeszki pinii prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie drobno siekamy.

4

PODAJEMY WARZYWA Z SOSEM

Upieczone warzywa wyjmujemy z folii, przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, 2 pozostałe papryki pokrojone w grube kawałki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekany ząbek czosnku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1486,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

58 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl