tom-car24.com.pl

Pieczone ziemniaki nadziewane • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Pieczone ziemniaki nadziewane

Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
granat - 0,5 szt.
jogurt naturalny - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 12 szt.
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 4 szt.
kolendra świeża - 22 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.
2.NADZIEWAMY ZIEMNIAKI:
Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.
Pieczone ziemniaki nadziewane

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.

2

NADZIEWAMY ZIEMNIAKI

Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1100 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

275 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki nadziewane - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl