tom-car24.com.pl

Pieczony bakłażan z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!

Pieczony bakłażan z indykiem

Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
mięso indycze mielone - 150 g
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
jogurt naturalny - 2 łyżki
koper suszony - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 2 szczypty
sok z cytryny - 1 łyżeczka
pomidorki koktajlowe - 100 g
natka pietruszki - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Obie połówki nacinamy w szachownicę i skrapiamy łyżką oliwy. Układamy je wnętrzem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso indyka mieszamy z przyprawą do gyrosa, łyżką oliwy, 1 szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dokładamy je na ostatnie 15 minut do piekącego się bakłażana. Mięso od czasu do czasu mieszamy, aby równomiernie się przypiekło.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Koperek i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy z jogurtem i doprawiamy szczyptą soli.
4.PODAJEMY BAKŁAŻAN:
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciepłe połówki bakłażana wykładamy na talerz skórą do dołu. Nakładamy na nie sos i mięso, ozdabiamy pomidorkami i natką pietruszki.
Pieczony bakłażan z indykiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Obie połówki nacinamy w szachownicę i skrapiamy łyżką oliwy. Układamy je wnętrzem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso indyka mieszamy z przyprawą do gyrosa, łyżką oliwy, 1 szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dokładamy je na ostatnie 15 minut do piekącego się bakłażana. Mięso od czasu do czasu mieszamy, aby równomiernie się przypiekło.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Koperek i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy z jogurtem i doprawiamy szczyptą soli.

4

PODAJEMY BAKŁAŻAN

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciepłe połówki bakłażana wykładamy na talerz skórą do dołu. Nakładamy na nie sos i mięso, ozdabiamy pomidorkami i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

527,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

527,7 kcal

🥑

Tłuszcz

32,5 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

33,7 g

💪

Białko

33,7 g

Podobne przepisy

Pieczony bakłażan z indykiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl