Muffinki cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie
Szybko i sprawnie przygotuj muffinki cytrynowe. Z pomocą przyjdzie Ci airfryer, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Spraw swojej rodzinie lub gościom niespodziankę i podaj pyszne, pełne cytrynowego aromatu muffinki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI
Przygotowujemy foremki na muffinki. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy roztopione, wystudzone masło, jajko, jogurt grecki, ekstrakt cytrynowy, skórkę cytryny oraz sok z cytryny i mleko. Mokrą mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy, by się dokładnie połączyły. Masę przelewamy do foremek na muffiny, wypełniając je w ¾ wysokości. Wierzch posypujemy borówkami.
PIECZEMY MUFFINKI
Foremki na muffinki przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i studzimy je.
DEKORUJEMY MUFFINKI
Muffinki możemy udekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1479,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246,5 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
34,8 g
Błonnik
0 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka
Pyszna, pomidorowa zupa krem z dodatkiem aromatycznych pulpetów z indyka z serem feta. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków w śródziemnomorskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!