Jabłkowy chutney z piwem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
słoiczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,
aż płyn zrobi się gęstszy.
DO BAZY CHUTNEY
dodajemy piwo i redukujemy sos.
NASTĘPNIE JABŁKA OBIERAMY,
kroimy w dość drobną, równą kostkę i dodajemy do sosu.
GOTUJEMY KOLEJNE 5-8
minut.
GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY
do słoiczka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1063 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
59,1 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!

Marynata grillowa do ryby
Co najlepiej doprawi grillowe dania? Oczywiście pyszna marynata! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na marynatę z cytryną, która jest idealna do ryb.

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!