tom-car24.com.pl

Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!

Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem

Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 100 g
cynamon - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
masło - 1 łyżeczka
miód - 0,5 łyżeczki
mleko - 40 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
czekolada deserowa - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.OMLET ODDZIELAMY BIAŁKO:
od żółtka.
2.BIAŁKO UBIJAMY NA:
sztywno, następnie bardzo delikatnie wmieszamy w nie żółtko, przesianą mąkę oraz mleko i cynamon.
3.NA KONIEC DODAJEMY:
garść borówek.
4.MASĘ DELIKATNIE WYLEWAMY:
na nagrzaną, nasmarowaną masłem patelnię z nieprzywierającym dnem.
5.KIEDY SPÓD OMLETA:
będzie przyrumieniony, szeroką łopatką kuchenną przewracamy go na drugą stronę i smażymy, aż będzie rumiany.
6.MLEKO CZEKOLADOWE MLEKO:
podgrzewamy, wkładamy do niego kostkę czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
7.DODAJEMY PÓŁ ŁYŻECZKI:
miodu i gotowy napój przelewamy do kubka.
8.
JAK PODAWAĆ?.
9.GOTOWY OMLET POSYPUJEMY:
borówkami i polewamy miodem.
10.PODAJEMY Z CZEKOLADOWYM:
mlekiem.
Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OMLET ODDZIELAMY BIAŁKO

od żółtka.

2

BIAŁKO UBIJAMY NA

sztywno, następnie bardzo delikatnie wmieszamy w nie żółtko, przesianą mąkę oraz mleko i cynamon.

3

NA KONIEC DODAJEMY

garść borówek.

4

MASĘ DELIKATNIE WYLEWAMY

na nagrzaną, nasmarowaną masłem patelnię z nieprzywierającym dnem.

5

KIEDY SPÓD OMLETA

będzie przyrumieniony, szeroką łopatką kuchenną przewracamy go na drugą stronę i smażymy, aż będzie rumiany.

6

MLEKO CZEKOLADOWE MLEKO

podgrzewamy, wkładamy do niego kostkę czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.

7

DODAJEMY PÓŁ ŁYŻECZKI

miodu i gotowy napój przelewamy do kubka.

8

JAK PODAWAĆ?.

9

GOTOWY OMLET POSYPUJEMY

borówkami i polewamy miodem.

10

PODAJEMY Z CZEKOLADOWYM

mlekiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

473,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,3 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

53,9 g

🥬

Błonnik

18,1 g

💪

Białko

18,1 g

Podobne przepisy