Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto, dodając przy tym, w razie potrzeby, 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
OWOCE GOTUJEMY Z BUDYNIEM
Rozmrożone owoce osączamy, zbierając przy tym sok. Sok mieszamy z cukrem i budyniem w proszku na gładką masę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Jabłka i owoce zagotowujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, a następnie studzimy.
PIECZEMY TORCIKI
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wykładamy nim 10 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 9 cm), formując przy tym krawędź. Nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 minut. Papier do pieczenia usuwamy wraz z grochem. Torciki pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy i krótko studzimy.
TARTALETKI PODAJEMY Z LODAMI
Pozostałe ciasto również cienko rozwałkowujemy i kroimy na cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm. Nadzienie rozkładamy na tartaletkach. Układamy na nim kratkę z pasków ciasta, przyciskając dobrze na krawędziach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 10-15 minut na złotożółty kolor. Pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy. Podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4454 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,4 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
60,2 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Placuszki bananowe z czekoladą
Ekspresowe, puszyste placuszki bananowe idealne na leniwe śniadanie. Wypróbuj ten przepis z dodatkową porcją białka i rozpocznij nowy dzień na słodko!

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Mac and cheese na dwa sposoby
W amerykańskim stylu, serowy i pyszny! Mac & cheese według przepisu Karola to klasyka, której musisz spróbować!