tom-car24.com.pl

Piernik świąteczny • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Piernik świąteczny

Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
anyż gwiazdki - 3 szt.
jajko - 4 szt.
cukier trzcinowy - 50 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kuwertura mleczna - 150 g
mąka pszenna - 125 g
mąka ziemniaczana - 20 g
miód - 100 g
posypka kolorowa - 15 g
przyprawa do piernika - 20 g
powidła śliwkowe - 410 g
cynamon - 3 laski
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
sok z pomarańczy - 125 ml
śliwka suszona - 150 g
czekolada deserowa - 100 g
masło - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: potrzebne do przygotowania polewy wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej tak, aby w momencie przygotowania było bardzo miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód.
3.DODAJEMY GWIAZDKI ANYŻU,:
laski cynamonu i przyprawę do piernika. MIESZAMY.
4.CAŁOŚĆ MOCNO PODGRZEWAMY,:
(do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy.
5.NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z:
ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
6.USUWAMY GWIAZDKI ANYŻU:
i laski cynamonu.
7.JAJKA UBIJAMY Z:
cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę.
8.MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową.
9.CAŁOŚĆ WLEWAMY DO:
formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
10.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.
11.POWIDŁA W GARNKU:
łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu.
12.DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA:
− konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania.
13.WYJMUJEMY LASKI CYNAMONU:
i miksujemy.
14.STUDZIMY POWIDŁA I:
przekładamy nimi piernik.
15.POLEWA ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY:
i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową.
16.MIESZAMY DO MOMENTU:
rozpuszczenia się czekolady. NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.
17.POLEWAMY PIERNIK OSTUDZONĄ:
polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.
18.JAK PODAWAĆ PIERNIK:
możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np.
19.
BIAŁYMI GWIAZDKAMI).
Piernik świąteczny

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: potrzebne do przygotowania polewy wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej tak, aby w momencie przygotowania było bardzo miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód.

3

DODAJEMY GWIAZDKI ANYŻU,

laski cynamonu i przyprawę do piernika. MIESZAMY.

4

CAŁOŚĆ MOCNO PODGRZEWAMY,

(do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy.

5

NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z

ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.

6

USUWAMY GWIAZDKI ANYŻU

i laski cynamonu.

7

JAJKA UBIJAMY Z

cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę.

8

MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową.

9

CAŁOŚĆ WLEWAMY DO

formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

10

PIECZEMY W TEMPERATURZE

160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.

11

POWIDŁA W GARNKU

łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu.

12

DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA

− konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania.

13

WYJMUJEMY LASKI CYNAMONU

i miksujemy.

14

STUDZIMY POWIDŁA I

przekładamy nimi piernik.

15

POLEWA ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY

i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową.

16

MIESZAMY DO MOMENTU

rozpuszczenia się czekolady. NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.

17

POLEWAMY PIERNIK OSTUDZONĄ

polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.

18

JAK PODAWAĆ PIERNIK

możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np.

19

BIAŁYMI GWIAZDKAMI).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5601,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

700,2 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

91,4 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Piernik świąteczny - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl