tom-car24.com.pl

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym

Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

dorsz filet - 500 g
bób - 500 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 250 g
bazylia świeża - 5 g
masło - 30 g
miód - 2 łyżeczki
mleczko kokosowe - 200 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
rozgrzej piekarnik do 200°C Marynata Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy.
2.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
3.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
4.DODAJEMY POSIEKANĄ BAZYLIĘ:
tajską. MIESZAMY.
5.DORSZ RYBĘ KROIMY:
na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem.
6.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza.
7.UKŁADAMY JE I:
polewamy częścią marynaty.
8.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty.
9.NASTĘPNIE RYBĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu.
10.PONOWNIE WSTAWIAMY DO:
piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów).
11.PO WYJĘCIU Z:
piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.
12.BÓB Z PIECZARKAMI:
2 ząbki czosnku kroimy w plastry.
13.NA PATELNI PODGRZEWAMY:
odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek.
14.NASTĘPNIE DODAJEMY BÓB,:
smażymy.
15.PO PODSMAŻENIU ZDEJMUJEMY:
patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.
16.SOS NA CZYSTĄ:
patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok.
17.NASTĘPNIE DODAJEMY 1:
łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii.
18.DODAJEMY KOSTECZKĘ MASŁA:
i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.
19.
JAK PODAWAĆ?.
20.SOS WYLEWAMY NA:
talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. OZDABIAMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.
21.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

rozgrzej piekarnik do 200°C Marynata Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy.

2

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.

3

DOKŁADNIE MIESZAMY.

4

DODAJEMY POSIEKANĄ BAZYLIĘ

tajską. MIESZAMY.

5

DORSZ RYBĘ KROIMY

na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem.

6

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza.

7

UKŁADAMY JE I

polewamy częścią marynaty.

8

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty.

9

NASTĘPNIE RYBĘ WYJMUJEMY

z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu.

10

PONOWNIE WSTAWIAMY DO

piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów).

11

PO WYJĘCIU Z

piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.

12

BÓB Z PIECZARKAMI

2 ząbki czosnku kroimy w plastry.

13

NA PATELNI PODGRZEWAMY

odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek.

14

NASTĘPNIE DODAJEMY BÓB,

smażymy.

15

PO PODSMAŻENIU ZDEJMUJEMY

patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.

16

SOS NA CZYSTĄ

patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok.

17

NASTĘPNIE DODAJEMY 1

łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii.

18

DODAJEMY KOSTECZKĘ MASŁA

i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.

19

JAK PODAWAĆ?.

20

SOS WYLEWAMY NA

talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. OZDABIAMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.

21

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3863,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

965,8 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

84,7 g

🥬

Błonnik

57,9 g

💪

Białko

57,9 g

Podobne przepisy