tom-car24.com.pl

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie

Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami

Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 1 szt.
mięta świeża - 2 łyżki
gęś filet, mrożony - 300 g
pomarańcza - 1 szt.
śliwka suszona - 8 szt.
żurawina suszona - 40 g
cytryna - 1 szt.
majeranek - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
ziemniak - 2 szt.
burak - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY:
i nacinamy w kratkę. Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Namaczamy je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Odsączone ziemniaki układamy na pergaminie, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
2.PRZYSMAŻONE PIERSI PRZEKŁADAMY DO:
żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, żurawiny, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Naczynie przykrywamy. Ziemniaki oraz mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.
3.BURACZKI DOKŁADNIE MYJEMY, GOTUJEMY:
w skórce do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki i smażymy około 5 minut. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, podlewamy śmietaną i jeszcze chwilę smażymy.
Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY

i nacinamy w kratkę. Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Namaczamy je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Odsączone ziemniaki układamy na pergaminie, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

2

PRZYSMAŻONE PIERSI PRZEKŁADAMY DO

żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, żurawiny, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Naczynie przykrywamy. Ziemniaki oraz mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.

3

BURACZKI DOKŁADNIE MYJEMY, GOTUJEMY

w skórce do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki i smażymy około 5 minut. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, podlewamy śmietaną i jeszcze chwilę smażymy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2039,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,8 kcal

🥑

Tłuszcz

25,2 g

🌾

Węglowodany

55,7 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl