tom-car24.com.pl

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem • przepis • składniki • przygotowanie

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 600 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza bulgur - 200 g
przyprawa tajin -
dorsz filet - 600 g
groszek, mrożony - 100 g
szpinak liście, mrożony - 200 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
kolendra świeża - 2 g
orzeszki piniowe - 20 g
granat - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 10 ml
sól - 1 szczypta
daktyle suszone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.CEBULĘ ORAZ CZOSNEK OBRAĆ:
i drobno posiekać.
2.ORZESZKI PINIOWE UPRAŻYĆ NA:
dużej patelni bez tłuszczu i zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać mieszankę przypraw tajine i dusić około 1 minuty. Dodać kaszę bulgur i krótko podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Dodać mrożone groszek i szpinak, a następnie dusić pod przykryciem przez 10–12 minut.
3.W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ DAKTYLE:
w drobną kostkę. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4.DODAĆ DAKTYLE DO PILAWU.:
Na wierzchu rozłożyć kawałki ryby i skropić pozostałą oliwą. Przykryć i dusić jeszcze przez 8 minut. Całość posypać orzeszkami piniowymi, pestkami granatu i posiekaną kolendrą.
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CEBULĘ ORAZ CZOSNEK OBRAĆ

i drobno posiekać.

2

ORZESZKI PINIOWE UPRAŻYĆ NA

dużej patelni bez tłuszczu i zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać mieszankę przypraw tajine i dusić około 1 minuty. Dodać kaszę bulgur i krótko podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Dodać mrożone groszek i szpinak, a następnie dusić pod przykryciem przez 10–12 minut.

3

W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ DAKTYLE

w drobną kostkę. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4

DODAĆ DAKTYLE DO PILAWU.

Na wierzchu rozłożyć kawałki ryby i skropić pozostałą oliwą. Przykryć i dusić jeszcze przez 8 minut. Całość posypać orzeszkami piniowymi, pestkami granatu i posiekaną kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1933,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

483,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

59,8 g

🥬

Błonnik

37,7 g

💪

Białko

37,7 g

Podobne przepisy

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl