Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym • przepis • składniki • przygotowanie
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY MAJONEZ ROŚLINNY
Napój sojowy wlewamy do naczynia miksera. Dodajemy ocet, musztardę, pieprz i miód lub cukier puder. Miksujemy, aż składniki się połączą, a następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając, aż majonez zgęstnieje.
SMAŻYMY KLOPSY
Klopsy obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na ładny, rumiany kolor.
PODAJEMY PITY
Chlebki pita wypełniamy umytymi liśćmi sałaty, pomidorem i ogórkiem pokrojonymi w plasterki, cebulą pokrojoną w piórka i przesmażonymi klopsami
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5151 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
858,5 kcal
Tłuszcz
90,3 g
Węglowodany
12,9 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Jeśli nie wiesz, jak możesz wykorzystać kolby kukurydzy, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie! To proste i szybkie danie, które pozwala się cieszyć doskonałym smakiem kukurydzy oblanej humusowym sosem!

Owocowe smoothie bowl
Owocowe smoothie bowl świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chowder z łososiem i kukurydzą
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Milopitakia
Ciasteczka z ciasta filo nadziewane jabłkami. Prosta i pyszna przekąska w stylu kuchni greckiej dla całej rodziny.

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.