tom-car24.com.pl

Pizza capricciosa • przepis • składniki • przygotowanie

Tę pizzę dostaniesz w każdej włoskiej pizzerii, a teraz możesz przygotować ją także w swoim domu! Choć nazwa capricciosa dotyczy kaprysu szefa kuchni, który dobiera składniki według własnego uznania, to zwykle jeden kaprys różni się od drugiego w niewielkim stopniu. My mamy przepis na tę pizzę z najlepszymi składnikami!

Pizza capricciosa

Tę pizzę dostaniesz w każdej włoskiej pizzerii, a teraz możesz przygotować ją także w swoim domu! Choć nazwa capricciosa dotyczy kaprysu szefa kuchni, który dobiera składniki według własnego uznania, to zwykle jeden kaprys różni się od drugiego w niewielkim stopniu. My mamy przepis na tę pizzę z najlepszymi składnikami!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 3 szt.
oliwki czarne - 25 g
karczoch serce - 6 szt.
mozzarella, tarta - 40 g
sos pomidorowy - 125 g
oregano suszone - 1 szczypta
szynka parmeńska - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIEKARNIK:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca, który rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, również umieszczamy go w piekarniku.
2.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą dłoni nadajemy mu kształt. Ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką.
3.WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ:
Pizzę smarujemy sosem i posypujemy startą mozzarellą. Na warstwie sera układamy plastry szynki, pokrojone w plasterki pieczarki, oliwki pokrojone w talarki oraz karczochy.
4.PIECZEMY PIZZĘ:
Zsuwamy pizzę do piekarnika na blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż spód podrośnie, a cała pizza nabierze złotego koloru.
Pizza capricciosa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIEKARNIK

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca, który rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, również umieszczamy go w piekarniku.

2

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą dłoni nadajemy mu kształt. Ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką.

3

WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ

Pizzę smarujemy sosem i posypujemy startą mozzarellą. Na warstwie sera układamy plastry szynki, pokrojone w plasterki pieczarki, oliwki pokrojone w talarki oraz karczochy.

4

PIECZEMY PIZZĘ

Zsuwamy pizzę do piekarnika na blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż spód podrośnie, a cała pizza nabierze złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

747,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

186,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,7 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

12,2 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy