tom-car24.com.pl

Kołacz z białym serem • przepis • składniki • przygotowanie

Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Kołacz z białym serem

Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 250 ml
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 50 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
cukier - 80 g
wanilia - 1 laska
masło - 20 g
mąka pszenna tortowa - 50 g
ser twaróg półtłusty - 275 g
żółtka jaj - 2 szt.
cukier puder - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy podgrzane mleko.  Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztopione masło dodajemy do wyrośniętego ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z lasek wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
Twaróg mielemy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, nasionka wanilii, miękkie masło oraz mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, formując prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Nakładamy masę serową i zawijamy. Zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zawiniętego ciasta formujemy koło, delikatnie sklejając końce. W środku umieszczamy okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 10 cm. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nacinamy je w 8-10 miejscach, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 35-40 minut. Ciasto podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.
Kołacz z białym serem

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy podgrzane mleko.  Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztopione masło dodajemy do wyrośniętego ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z lasek wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ

Twaróg mielemy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, nasionka wanilii, miękkie masło oraz mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, formując prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Nakładamy masę serową i zawijamy. Zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zawiniętego ciasta formujemy koło, delikatnie sklejając końce. W środku umieszczamy okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 10 cm. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nacinamy je w 8-10 miejscach, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 35-40 minut. Ciasto podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4040,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Kołacz z białym serem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl