tom-car24.com.pl

Placek z cukinii — scarpaccia • przepis • składniki • przygotowanie

Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Placek z cukinii — scarpaccia

Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 550 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
parmezan, strugany - 85 g
mąka pszenna - 2 łyżki
bułka tarta - 2,5 łyżki
jajko - 3 szt.
tymianek świeży - 3 gałązki
oliwa z oliwek - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CEBULI I CUKINI:
Umytą cukinię i obraną cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przekładamy do miski i solimy. Zostawiamy na minimum 15 minut, aby puściła sok. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Odciskamy cukinię z nadmiaru soku i pozostawiamy w misce. Dodajemy cebulę i mieszamy. Obieramy i siekamy czosnek, a potem dodajemy go do miski. Dorzucamy także jajka, bułkę tartą, mąkę, oliwę, przyprawy, świeże listki tymianku oraz parmezan w płatkach. Dokładnie mieszamy całość, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto.
3.PIECZEMY SCARPACCIĘ:
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę cukiniową, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy formę na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch tarty nabierze złocistego koloru.
4.PODAJEMY PLACEK:
Upieczoną tartę wyciągamy z pieca i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kroimy ją na trójkąty lub kwadraty i podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Życzymy smacznego!
Placek z cukinii — scarpaccia

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CEBULI I CUKINI

Umytą cukinię i obraną cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przekładamy do miski i solimy. Zostawiamy na minimum 15 minut, aby puściła sok. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Odciskamy cukinię z nadmiaru soku i pozostawiamy w misce. Dodajemy cebulę i mieszamy. Obieramy i siekamy czosnek, a potem dodajemy go do miski. Dorzucamy także jajka, bułkę tartą, mąkę, oliwę, przyprawy, świeże listki tymianku oraz parmezan w płatkach. Dokładnie mieszamy całość, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto.

3

PIECZEMY SCARPACCIĘ

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę cukiniową, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy formę na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch tarty nabierze złocistego koloru.

4

PODAJEMY PLACEK

Upieczoną tartę wyciągamy z pieca i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kroimy ją na trójkąty lub kwadraty i podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

909,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,4 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy