Placek z cukinii — scarpaccia • przepis • składniki • przygotowanie
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CEBULI I CUKINI
Umytą cukinię i obraną cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przekładamy do miski i solimy. Zostawiamy na minimum 15 minut, aby puściła sok. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Odciskamy cukinię z nadmiaru soku i pozostawiamy w misce. Dodajemy cebulę i mieszamy. Obieramy i siekamy czosnek, a potem dodajemy go do miski. Dorzucamy także jajka, bułkę tartą, mąkę, oliwę, przyprawy, świeże listki tymianku oraz parmezan w płatkach. Dokładnie mieszamy całość, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto.
PIECZEMY SCARPACCIĘ
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę cukiniową, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy formę na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch tarty nabierze złocistego koloru.
PODAJEMY PLACEK
Upieczoną tartę wyciągamy z pieca i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kroimy ją na trójkąty lub kwadraty i podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
909,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,4 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
3 g
Białko
15,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Szybka sałatka ziemniaczana nie tylko nadaje się doskonale do serwowania podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik czy grill ze znajomymi! Przepis Kingi czeka na Ciebie!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!