Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek • przepis • składniki • przygotowanie
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PLACKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki drobno ścieramy na tarce. Przyprawiamy solą i mieszamy z jajkami. Na niewielkiej ilości gorącego oleju smażymy placki z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty. Na koniec posypujemy lekko cukrem waniliowym i karmelizujemy przez chwilę. Placki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
W międzyczasie oczyszczamy truskawki. 150 g rozgniatamy, resztę kroimy w drobną kostkę. Purée truskawkowe doprawiamy do smaku cukrem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy.
PODAJEMY PLACKI ZIEMNIACZANE
Podajemy po 2 placki ziemniaczane z purée i odrobiną jogurtu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1359,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
339,8 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
13,2 g
Białko
13,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proste ciasto z truskawkami
Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!