tom-car24.com.pl

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza • przepis • składniki • przygotowanie

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sezam prażony - 45 g
pierożki gyoza - 400 g
szpinak świeży - 300 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
ryż do sushi - 120 g
ocet ryżowy - 40 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
marchew - 1 szt.
kimchi - 60 g
ogórek - 0,5 szt.
papryka żółta - 1 szt.
słodki sos chili - 12 łyżeczek
wasabi - 100 g
kolendra świeża - 2 gałązki
kiszona biała rzodkiew - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY PIEROŻKI:
Pierożki gyoza smarujemy olejem sezamowym, oprószamy sezamem i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony.
2.DUSIMY SZPINAK:
Czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 20 sekund, dodajemy szpinak i cały czas mieszając, czekamy, aż straci na objętości. Następnie całość doprawiamy sosem sojowym i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3-4 minuty.
3.DOPRAWIAMY RYŻ:
W misce łączymy ocet ryżowy, cukier i sól. Tak przygotowanym płynem doprawiamy jeszcze ciepły, ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy.
4.KOMPONUJEMY BOWL:
Marchewkę, paprykę i ogórka kroimy w słupki. W miskach układamy według uznania: duszony szpinak, kimchi, marchewkę, ryż, kiszoną rzodkiew, ogórka, paprykę, orzeszki wasabi i pierożki gyoza. Gotowe bowle polewamy sosem sweet chili i posypujemy kolendrą.
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY PIEROŻKI

Pierożki gyoza smarujemy olejem sezamowym, oprószamy sezamem i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony.

2

DUSIMY SZPINAK

Czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 20 sekund, dodajemy szpinak i cały czas mieszając, czekamy, aż straci na objętości. Następnie całość doprawiamy sosem sojowym i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3-4 minuty.

3

DOPRAWIAMY RYŻ

W misce łączymy ocet ryżowy, cukier i sól. Tak przygotowanym płynem doprawiamy jeszcze ciepły, ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy.

4

KOMPONUJEMY BOWL

Marchewkę, paprykę i ogórka kroimy w słupki. W miskach układamy według uznania: duszony szpinak, kimchi, marchewkę, ryż, kiszoną rzodkiew, ogórka, paprykę, orzeszki wasabi i pierożki gyoza. Gotowe bowle polewamy sosem sweet chili i posypujemy kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2386,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1193,2 kcal

🥑

Tłuszcz

48,4 g

🌾

Węglowodany

149,4 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

34,4 g

Podobne przepisy