tom-car24.com.pl

Placuszki z kurczaka i szynki • przepis • składniki • przygotowanie

To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Placuszki z kurczaka i szynki

To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 70 g
cebula dymka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kolendra świeża - 45 g
oliwa z oliwek - 60 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 700 g
rukola - 100 g
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 150 g
pistacje - 25 g
pomarańcza - 1 szt.
sos słodko-kwaśny - 3 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
Przygotowanie Placuszki Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe).
2.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
miski. 150 G SZYNKI: kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.
3.DYMKĘ KROIMY DROBNO:
(zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną 1/2 pęczka świeżej kolendry.
4.Z ZĄBKA CZOSNKU:
wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.
5.DO WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW:
w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej.
6.ZA POMOCĄ DREWNIANEJ:
łyżki lub rękoma mieszamy całość.
7.MOKRYMI RĘKOMA FORMUJEMY:
kuleczki (ok. 50 G KAŻDA),: następnie przyciskamy i formujemy placuszki.
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek i smażymy placuszki.
9.SOS 3 ŁYŻKI:
sosu słodko-kwaśnego, 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego mieszamy w miseczce.
10.NASTĘPNIE SIEKAMY PISTACJE,:
dodajemy 25 g i sok z 1/2 pomarańczy . MIESZAMY.
11.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy niewielką ilość rukoli, do miseczki wlewamy sos, sos dekorujemy kolendrą.
12.PLACUSZKI KŁADZIEMY NA:
talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z tłuszczu, następnie przekładamy je na talerz z rukolą i sosem.
13.RUKOLĘ POLEWAMY ODROBINĄ:
oliwy z oliwek.
Placuszki z kurczaka i szynki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

Przygotowanie Placuszki Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe).

2

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

miski. 150 G SZYNKI: kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.

3

DYMKĘ KROIMY DROBNO

(zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną 1/2 pęczka świeżej kolendry.

4

Z ZĄBKA CZOSNKU

wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.

5

DO WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW

w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej.

6

ZA POMOCĄ DREWNIANEJ

łyżki lub rękoma mieszamy całość.

7

MOKRYMI RĘKOMA FORMUJEMY

kuleczki (ok. 50 G KAŻDA),: następnie przyciskamy i formujemy placuszki.

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek i smażymy placuszki.

9

SOS 3 ŁYŻKI

sosu słodko-kwaśnego, 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego mieszamy w miseczce.

10

NASTĘPNIE SIEKAMY PISTACJE,

dodajemy 25 g i sok z 1/2 pomarańczy . MIESZAMY.

11

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy niewielką ilość rukoli, do miseczki wlewamy sos, sos dekorujemy kolendrą.

12

PLACUSZKI KŁADZIEMY NA

talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z tłuszczu, następnie przekładamy je na talerz z rukolą i sosem.

13

RUKOLĘ POLEWAMY ODROBINĄ

oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2279,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

569,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

24,2 g

🥬

Błonnik

49,0 g

💪

Białko

49,0 g

Podobne przepisy

Placuszki z kurczaka i szynki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl