tom-car24.com.pl

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym

Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
kurczak podudzie - 500 kg
boczek wędzony w plastrach - 100 g
cytryna - 1 szt.
śmietana 18% - 1 łyżka
piwo jasne - 500 ml
pomarańcza - 1 szt.
marchew - 4 szt.
goździki - 6 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 100 g
miód - 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
cebula dymka - 5 szt.
tymianek świeży - 20 g
pieprz biały - 1 szczypta
olej rzepakowy - 10 ml
sól - 1 szczypta
kurki - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PODUDZIA:
Podudzia myjemy, osuszamy i oczyszczamy tak, by maksymalnie odkryć dolną część kości. Podudzia doprawiamy niewielką ilością białego pieprzu, szczyptą cynamonu, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy 1 łyżeczką świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie można użyć również tymianku suszonego).
2.PODPIEKAMY PODUDZIA:
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym polanym niewielką ilością oliwy z oliwek układamy podudzia kurczaka owinięte w boczek.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Marchewki kroimy na pół wzdłuż, następnie kroimy na dość duże kawałki przypominające trójkąty i odstawiamy na bok.
4.ZAPIEKAMY PODUDZIA W SOSIE:
Podudzia wyjmujemy z piekarnika i układamy je w sosie w naczyniu żeliwnym. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termooobieg) na kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewając piwem.
5.OCZYSZCZAMY KURKI:
Kurki dokładnie myjemy, moczymy w wodzie z odrobiną soli (przynajmniej 3 razy), większe kurki kroimy na pół. Kurki odstawiamy na bok.
6.PODSMAŻAMY CEBULKĘ:
Na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy połówki dymek, blanszujemy. Do przypieczonej cebuli dodajemy odrobinę soli i posiekany tymianek (cebula powinna się mocno przyrumienić z obu stron). Przypieczoną cebulę przekładamy na talerz, który odstawiamy na bok.
7.SMAŻYMY KURKI:
Na tę samą rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy dymki, wrzucamy kurki i chwilkę smażymy, doprawiamy białym mielonym pieprzem. Gdy woda z kurek odparuje, dodajemy odrobinę tymianku i soli. Krótko smażymy.
8.PODAJEMY DANIE:
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Kawałki kurczaka przekładamy na talerz, sos pozostały w naczyniu doprawiamy 1 łyżeczką śmietany, mieszamy. Sos wraz z marchewką przekładamy na kawałki kurczaka. Dokładamy przesmażone cebulki oraz aromatyczne kurki.
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PODUDZIA

Podudzia myjemy, osuszamy i oczyszczamy tak, by maksymalnie odkryć dolną część kości. Podudzia doprawiamy niewielką ilością białego pieprzu, szczyptą cynamonu, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy 1 łyżeczką świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie można użyć również tymianku suszonego).

2

PODPIEKAMY PODUDZIA

Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym polanym niewielką ilością oliwy z oliwek układamy podudzia kurczaka owinięte w boczek.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Marchewki kroimy na pół wzdłuż, następnie kroimy na dość duże kawałki przypominające trójkąty i odstawiamy na bok.

4

ZAPIEKAMY PODUDZIA W SOSIE

Podudzia wyjmujemy z piekarnika i układamy je w sosie w naczyniu żeliwnym. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termooobieg) na kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewając piwem.

5

OCZYSZCZAMY KURKI

Kurki dokładnie myjemy, moczymy w wodzie z odrobiną soli (przynajmniej 3 razy), większe kurki kroimy na pół. Kurki odstawiamy na bok.

6

PODSMAŻAMY CEBULKĘ

Na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy połówki dymek, blanszujemy. Do przypieczonej cebuli dodajemy odrobinę soli i posiekany tymianek (cebula powinna się mocno przyrumienić z obu stron). Przypieczoną cebulę przekładamy na talerz, który odstawiamy na bok.

7

SMAŻYMY KURKI

Na tę samą rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy dymki, wrzucamy kurki i chwilkę smażymy, doprawiamy białym mielonym pieprzem. Gdy woda z kurek odparuje, dodajemy odrobinę tymianku i soli. Krótko smażymy.

8

PODAJEMY DANIE

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Kawałki kurczaka przekładamy na talerz, sos pozostały w naczyniu doprawiamy 1 łyżeczką śmietany, mieszamy. Sos wraz z marchewką przekładamy na kawałki kurczaka. Dokładamy przesmażone cebulki oraz aromatyczne kurki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2814,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

703,6 kcal

🥑

Tłuszcz

41,8 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

35,2 g

💪

Białko

35,2 g

Podobne przepisy