Uszka z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 11
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PŁUCZEMY KAPUSTĘ
Kapustę wyciągamy z opakowania i przekładamy ją na sito. Obficie spłukujemy ją wodą, aby pozbyć się soli i kwasu. A potem delikatnie odciskamy ją z wody.
KROIMY SKŁADNIKI
Kapustę przekładamy na deskę i szatkujemy ją. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wyciągamy grzyby z miseczki, odsączamy je i delikatnie siekamy.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na niej cebulę oraz grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę i płyn delikatnie się zredukuje, dodajemy kapustę i dolewamy do niej ok. 250 ml wody. Dodajemy też wszystkie przyprawy (poza solą) i mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 50 minut. Solimy dopiero w połowie duszenia, gdy z kapusty odparuje prawie cała woda.
STUDZIMY FARSZ
Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i studzimy. Wyciągamy też z niego ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
MIESZAMY MĄKĘ Z WODĄ I SOLĄ
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy całe jajko i żółtko oraz wodę i olej. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy w miarę elastyczne ciasto.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ
Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je, aż zrobi się całkiem gładkie i bardzo elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY Z NIEGO OKRĘGI
Lekko podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Z ciasta wycinamy okręgi.
NADZIEWAMY USZKA
Na każdy krążek z ciasta układamy łyżeczką farsz grzybowy, a potem składamy ciasto na pół, tak jak przy pierogach. Potem łączymy ze sobą brzegi ciasta do środka, formując z niego uszka. Rozkładamy gotowe uszka na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej delikatnie mąką.
GOTUJEMY USZKA
Gotujemy wodę w garnku na uszka. Wrzucamy kilka do wody i gotujemy je,, mieszając wodę. Po 2-3 minutach od wypłynięcia przekładamy je do miski i delikatnie polewamy olejem, aby się nie skleiły. Powtarzamy proces, aż wszystkie uszka się ugotują. Gotowe uszka podajemy z barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5091,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
462,9 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
79,4 g
Błonnik
3,7 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesiotr w sosie oliwkowym
Rozpływająca się w ustach pyszna ryba w delikatnej panierce, podana ze śmietanowym sosem z zielonych oliwek.

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.