tom-car24.com.pl

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym • przepis • składniki • przygotowanie

Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 500 g
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 100 g
oliwa z oliwek - 50 ml
bulion - 300 ml
sól - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
śmietana 18% - 60 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
mąka pszenna - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI:
Polędwiczki starannie oczyszczamy, pozbawiamy błon i kroimy w plastry (1-1,5 cm). Rozbijamy je lekko dłonią i obsypujemy solą oraz pieprzem. Wysypujemy mąkę na talerz i obtaczamy w niej delikatnie polędwiczki.
2.KROIMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra.
3.SMAŻYMY CEBULĘ:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy odrobinę masła i wrzucamy na nią cebulę.
4.OBSMAŻAMY POLĘDWICZKI:
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy polędwiczki. Obsmażamy je z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru.
5.PODLEWAMY POLĘDWICZKI BULIONEM:
Podsmażone polędwiczki podlewamy bulionem i zmniejszamy ogień. Dusimy je, aż zmiękną.
6.DOPRAWIAMY POLĘDWICZKI:
Do duszących się polędwiczek dodajemy majeranek, paprykę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Dodajemy masło i rozpuszczamy je. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
7.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Do kubka nabieramy trochę bulionu z patelni (3-4 łyżki) i dodajemy śmietanę. Mieszamy, a potem wlewamy zahartowaną śmietanę na patelnię.
8.DUSIMY POLĘDWICZKI W SOSIE:
Dusimy polędwiczki w sosie, ale nie pozwalamy się mu zagotować, aby się nie zważył. Gotowe mięso przekładamy na talerze i serwujemy z wybranymi dodatkami.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI

Polędwiczki starannie oczyszczamy, pozbawiamy błon i kroimy w plastry (1-1,5 cm). Rozbijamy je lekko dłonią i obsypujemy solą oraz pieprzem. Wysypujemy mąkę na talerz i obtaczamy w niej delikatnie polędwiczki.

2

KROIMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra.

3

SMAŻYMY CEBULĘ

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy odrobinę masła i wrzucamy na nią cebulę.

4

OBSMAŻAMY POLĘDWICZKI

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy polędwiczki. Obsmażamy je z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru.

5

PODLEWAMY POLĘDWICZKI BULIONEM

Podsmażone polędwiczki podlewamy bulionem i zmniejszamy ogień. Dusimy je, aż zmiękną.

6

DOPRAWIAMY POLĘDWICZKI

Do duszących się polędwiczek dodajemy majeranek, paprykę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Dodajemy masło i rozpuszczamy je. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.

7

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka nabieramy trochę bulionu z patelni (3-4 łyżki) i dodajemy śmietanę. Mieszamy, a potem wlewamy zahartowaną śmietanę na patelnię.

8

DUSIMY POLĘDWICZKI W SOSIE

Dusimy polędwiczki w sosie, ale nie pozwalamy się mu zagotować, aby się nie zważył. Gotowe mięso przekładamy na talerze i serwujemy z wybranymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2153,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

538,4 kcal

🥑

Tłuszcz

35,3 g

🌾

Węglowodany

24,6 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl