tom-car24.com.pl

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana

Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
wegański jogurt kokosowy - 150 g
kapar - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
musztarda - 3 łyżki
ocet jabłkowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 125 ml
sok z buraka - 1 łyżka
sól - 2 łyżki
syrop klonowy - 10 g
świeży koperek - 25 g
śmietana wegańska - 200 g
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, a następnie na mniejsze kawałki przypominające śledzie. Delikatnie nacinamy od strony miąższu tak, by bakłażan strukturą przypominał mięso ryby.
2.GOTUJEMY BAKŁAŻAN:
Kawałki bakłażana gotujemy w garnku w mocno osolonej, wrzącej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy na sicie lub durszlaku, przekładamy do miski i dodajemy sok z buraka. Mieszamy.
3.ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z DODATKAMI:
W osobnej misce łączymy ze sobą cebulę pokrojoną w krążki, posiekany koperek, wegańską śmietanę, jogurt, musztardę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, oliwę i kapary. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je do miski z bakłażanem. Ponownie mieszamy.
4.ODSTAWIAMY WEGAŃSKIE ŚLEDZIE DO LODÓWKI:
Wegańskie śledzie z bakłażana przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Opcjonalnie dodajemy czerwony pieprz. Słoik szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.
Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY BAKŁAŻAN

Bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, a następnie na mniejsze kawałki przypominające śledzie. Delikatnie nacinamy od strony miąższu tak, by bakłażan strukturą przypominał mięso ryby.

2

GOTUJEMY BAKŁAŻAN

Kawałki bakłażana gotujemy w garnku w mocno osolonej, wrzącej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy na sicie lub durszlaku, przekładamy do miski i dodajemy sok z buraka. Mieszamy.

3

ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z DODATKAMI

W osobnej misce łączymy ze sobą cebulę pokrojoną w krążki, posiekany koperek, wegańską śmietanę, jogurt, musztardę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, oliwę i kapary. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je do miski z bakłażanem. Ponownie mieszamy.

4

ODSTAWIAMY WEGAŃSKIE ŚLEDZIE DO LODÓWKI

Wegańskie śledzie z bakłażana przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Opcjonalnie dodajemy czerwony pieprz. Słoik szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1396,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

232,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

12,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

1,8 g

Podobne przepisy