tom-car24.com.pl

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem

Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 300 g
makaron pappardelle - 300 g
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kapar - 60 g
ogórek konserwowy - 4 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 100 g
śmietana 30% - 500 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
woda - 5 łyżek
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan pokrojony w grubą kostkę podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż uzyskamy rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
2.MARYNUJEMY I PIECZEMY ŁOSOSIA:
Drobno posiekaną bazylię polewamy na desce olejem i rozcieramy za pomocą noża.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy chwilę na patelni, na której wcześniej smażyliśmy bakłażan.
4.GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY PAPARDELLE:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy papardelle na talerz.
Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BAKŁAŻAN

Bakłażan pokrojony w grubą kostkę podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż uzyskamy rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

2

MARYNUJEMY I PIECZEMY ŁOSOSIA

Drobno posiekaną bazylię polewamy na desce olejem i rozcieramy za pomocą noża.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy chwilę na patelni, na której wcześniej smażyliśmy bakłażan.

4

GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY PAPARDELLE

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy papardelle na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3196,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

799,2 kcal

🥑

Tłuszcz

41,9 g

🌾

Węglowodany

78,4 g

🥬

Błonnik

28,9 g

💪

Białko

28,9 g

Podobne przepisy