tom-car24.com.pl

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie • przepis • składniki • przygotowanie

Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie

Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chili mielone - 1 szczypta
pstrąg, filet - 4 szt.
goździki - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pomarańcza - 2 szt.
rodzynki - 3 łyżki
Sherry - 40 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI:
zalej sherry i odstaw na kwadrans.
2.PRZYGOTOWANIE OBIE POMARAŃCZE:
szorujemy.
3.Z JEDNEJ POMARAŃCZY:
zdejmujemy skórę, oczyszczamy ją z albedo.
4.Z POŁÓWKI WYCISKAMY:
sok, drugą połówkę siekamy.
5.DRUGĄ POMARAŃCZĘ OBIERAMY:
i „wyfiletowujemy” (wyciągamy miąższ, bez białych błonek).
6.UMYTE I OSUSZONE:
ryby oprószamy solą i pieprzem.
7.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, smażymy ryby na rumiano.
8.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce.
9.NA OSOBNĄ PATELNIĘ:
wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę z pomarańczy oraz chili i rozgnieciony goździk.
10.CAŁY CZAS DELIKATNIE:
mieszamy i gotujemy, aż sos się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość).
11.USMAŻONĄ WCZEŚNIEJ RYBĘ:
delikatnie wkładamy do sosu i krótko podgrzewamy.
12.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko.
Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI

zalej sherry i odstaw na kwadrans.

2

PRZYGOTOWANIE OBIE POMARAŃCZE

szorujemy.

3

Z JEDNEJ POMARAŃCZY

zdejmujemy skórę, oczyszczamy ją z albedo.

4

Z POŁÓWKI WYCISKAMY

sok, drugą połówkę siekamy.

5

DRUGĄ POMARAŃCZĘ OBIERAMY

i „wyfiletowujemy” (wyciągamy miąższ, bez białych błonek).

6

UMYTE I OSUSZONE

ryby oprószamy solą i pieprzem.

7

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, smażymy ryby na rumiano.

8

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce.

9

NA OSOBNĄ PATELNIĘ

wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę z pomarańczy oraz chili i rozgnieciony goździk.

10

CAŁY CZAS DELIKATNIE

mieszamy i gotujemy, aż sos się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość).

11

USMAŻONĄ WCZEŚNIEJ RYBĘ

delikatnie wkładamy do sosu i krótko podgrzewamy.

12

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1984,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

496,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

12,1 g

🥬

Błonnik

47,8 g

💪

Białko

47,8 g

Podobne przepisy

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl