tom-car24.com.pl

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek

Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
woda - 400 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
śliwka suszona - 3 szt.
szczypior cebuli - 24 g
ząbek czosnku - 3 szt.
sól - 1 szczypta
igły sosnowe - 20 g
pstrąg łososiowy swieży filet - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY HERBATĘ Z IGLIWIA SOSNOWEGO:
Igły sosny oddzielamy od gałązek i dokładnie opłukujemy wodą. Usuwamy brązowe osłonki igieł.
2.PIECZEMY PAPRYKI:
Paprykę umieszczamy w żarze ogniska i pieczemy, aż zwęgli się z każdej strony. Upieczoną paprykę wyjmujemy z żaru, studzimy i obieramy ze skóry. Zwęglona skóra powinna łatwo odchodzić od warzywa.
3.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Upieczoną i obraną paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a śliwki na mniejsze kawałki. Szczypior siekamy.
4.PODAJEMY PSTRĄGA Z SALSĄ I HERBATĄ:
Upieczone pstrągi pozbawiamy skóry. Mięso oddzielamy od ości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na warzywnej salsie. Oprószamy solą.
Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY HERBATĘ Z IGLIWIA SOSNOWEGO

Igły sosny oddzielamy od gałązek i dokładnie opłukujemy wodą. Usuwamy brązowe osłonki igieł.

2

PIECZEMY PAPRYKI

Paprykę umieszczamy w żarze ogniska i pieczemy, aż zwęgli się z każdej strony. Upieczoną paprykę wyjmujemy z żaru, studzimy i obieramy ze skóry. Zwęglona skóra powinna łatwo odchodzić od warzywa.

3

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Upieczoną i obraną paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a śliwki na mniejsze kawałki. Szczypior siekamy.

4

PODAJEMY PSTRĄGA Z SALSĄ I HERBATĄ

Upieczone pstrągi pozbawiamy skóry. Mięso oddzielamy od ości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na warzywnej salsie. Oprószamy solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1200,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

600,4 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

56,7 g

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl