tom-car24.com.pl

Bananowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Bananowiec

Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka maślane - 250 g
masło - 100 g
banan - 5 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
śmietana 30% - 100 g
woda - 200 ml
galaretka pomarańczowa - 77 g
pomarańcza - 1 szt.
malina - 70 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Kruche ciasteczka siekamy niezbyt drobno, tak by w gotowym spodzie były wyczuwalne ich kawałki. Posiekane ciasteczka łączymy w misce z miękkim masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i zagniatamy całość dłońmi, aż składniki się połączą.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BANANOWĄ:
Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretki pomarańczowe i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
3.SCHŁADZAMY MASĘ:
Tak przygotowaną masę bananową przelewamy do formy na schłodzony spód. Formę umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa bananowa powinna całkowicie się zestalić.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Bananowiec

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Kruche ciasteczka siekamy niezbyt drobno, tak by w gotowym spodzie były wyczuwalne ich kawałki. Posiekane ciasteczka łączymy w misce z miękkim masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i zagniatamy całość dłońmi, aż składniki się połączą.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BANANOWĄ

Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretki pomarańczowe i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

3

SCHŁADZAMY MASĘ

Tak przygotowaną masę bananową przelewamy do formy na schłodzony spód. Formę umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa bananowa powinna całkowicie się zestalić.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3299,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

206,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

27,0 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy

Bananowiec - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl