tom-car24.com.pl

Ciasto czekoladowo-dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 70 g
cynamon - 1 łyżeczka
czekolada mleczna z orzechami - 200 g
jajko - 2 szt.
kakao - 3 łyżki
mąka pszenna - 240 g
mleko - 60 ml
oliwa z oliwek - 30 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
puree z dyni - 160 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 0,25 łyżeczki
syrop klonowy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy na jednolitą masę purée z dyni, jajka, oliwę, 30 ml mleka, syrop klonowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do drugiej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Suchą mieszankę dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Połowę ciasta dyniowego przelewamy do przygotowanej foremki.
4.DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ:
Do reszty ciasta dodajemy kakao oraz pozostałe 30 ml mleka i całość mieszamy. Następnie dodajemy 100 g posiekanej w kosteczkę czekolady i ponownie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po pierwszej warstwie.
5.MIESZAMY MASY ZE SOBĄ:
Za pomocą widelca, delikatnie go wbijając w ciasto i wyciągając ku górze, mieszamy obie masy, aby powstał charakterystyczny marmurek. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą.
6.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut lub do momentu suchego patyczka.
Ciasto czekoladowo-dyniowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy na jednolitą masę purée z dyni, jajka, oliwę, 30 ml mleka, syrop klonowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do drugiej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Suchą mieszankę dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Połowę ciasta dyniowego przelewamy do przygotowanej foremki.

4

DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ

Do reszty ciasta dodajemy kakao oraz pozostałe 30 ml mleka i całość mieszamy. Następnie dodajemy 100 g posiekanej w kosteczkę czekolady i ponownie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po pierwszej warstwie.

5

MIESZAMY MASY ZE SOBĄ

Za pomocą widelca, delikatnie go wbijając w ciasto i wyciągając ku górze, mieszamy obie masy, aby powstał charakterystyczny marmurek. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą.

6

PIECZEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut lub do momentu suchego patyczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3020 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

377,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy