Racuchy z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU
Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA
W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1331,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
221,9 kcal
Tłuszcz
6,5 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koreczki z łososiem
Imprezowa przekąska na szybko: klasyczne połączenie łososia, serka, ciemnego pieczywa i oliwek w prostych koreczkach, które smakują każdemu! Zaspokoją pierwszy głód gości i szybko znikną z talerza.

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!