tom-car24.com.pl

Risotto pomidorowe • przepis • składniki • przygotowanie

Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!

Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 800 ml
ryż arborio - 220 g
wino białe - 100 ml
parmezan - 80 g
pomidor czerwony - 3 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 30 g
oliwa z oliwek - 30 ml
bazylia świeża - 2 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Umyj i sparz pomidory, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz z łupiny i pokrój drobno.
2.PODSMAŻAMY RYŻ:
Wrzuć ryż do rondelka i podpraż go przez 1-2 minuty na sucho, a potem dodaj oliwę. Smaż ryż, aż stanie się szklisty. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż staną się rumiane.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Powolutku dolej wino do ryżu, a następnie wymieszaj. Poczekaj, aż płyn prawie w całości wyparuje, a następnie dodaj pomidory. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
4.DODAJEMY BULION:
Gdy pomidory się zredukują, zacznij dodawać po chochelce bulion. Dodawaj bulion, cały czas mieszając risotto, aby się nie przypaliło. Gotuj do momentu, w którym ryż osiągnie poziom ugotowania oznaczany jako al dente.
5.WYKAŃCZAMY RISOTTO:
Bazylię poszatkuj drobno i dodaj do risotto (odrobinę zostaw do ozdobienia). Na sam koniec dodaj także parmezan (ok. 80 g) oraz masło. Dopraw solą oraz pieprzem i solidnie wymieszaj, by składniki połączyły się w aksamitną masę.
6.SERWUJEMY RISOTTO:
Risotto przełóż na głębokie talerze i podawaj z odrobiną startego parmezanu oraz pokrojonej bazylii.
Risotto pomidorowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Umyj i sparz pomidory, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz z łupiny i pokrój drobno.

2

PODSMAŻAMY RYŻ

Wrzuć ryż do rondelka i podpraż go przez 1-2 minuty na sucho, a potem dodaj oliwę. Smaż ryż, aż stanie się szklisty. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż staną się rumiane.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Powolutku dolej wino do ryżu, a następnie wymieszaj. Poczekaj, aż płyn prawie w całości wyparuje, a następnie dodaj pomidory. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.

4

DODAJEMY BULION

Gdy pomidory się zredukują, zacznij dodawać po chochelce bulion. Dodawaj bulion, cały czas mieszając risotto, aby się nie przypaliło. Gotuj do momentu, w którym ryż osiągnie poziom ugotowania oznaczany jako al dente.

5

WYKAŃCZAMY RISOTTO

Bazylię poszatkuj drobno i dodaj do risotto (odrobinę zostaw do ozdobienia). Na sam koniec dodaj także parmezan (ok. 80 g) oraz masło. Dopraw solą oraz pieprzem i solidnie wymieszaj, by składniki połączyły się w aksamitną masę.

6

SERWUJEMY RISOTTO

Risotto przełóż na głębokie talerze i podawaj z odrobiną startego parmezanu oraz pokrojonej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1258,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

27,2 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Risotto pomidorowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl