Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZKŁADAMY MASĘ NA BLASZE
Białka oddzielamy od żółtek kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania rolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i dodajemy stopniowo do białek.
GOTUJEMY BRZOSKWINIE W CUKRZE
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cukier zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy brzoskwinie. Gotujemy ok. 3 minut, a następnie część nierozgotowanych owoców (ok. 100 g) przekładamy do miski. Resztę gotujemy kolejne 3 minuty. Brzoskwinie odcedzamy. Owoce miksujemy.
BRZOSKWINIE DODAJEMY DO SERKA MASCARPONE
Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Zmiksowane brzoskwinie łączymy z serkiem mascarpone. Wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość łączymy stopniowo z ubitą śmietanką. Dodajemy odłożone wcześniej brzoskwinie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4117 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,7 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!