Sycylijska zupa z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cebulę, ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek, seler naciowy i marchewkę w plasterki
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Udka kurczaka podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso nabierze złotego koloru, dodajemy do niego cebulę i czosnek. Składniki smażymy, aż cebula się zeszkli, i dodajemy do garnka pozostałe pokrojone warzywa. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki, piramidkę smaku i bulion drobiowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie miękki i będzie odchodził od kości.
WYJMUJEMY MIĘSO Z ZUPY
Ugotowane, miękkie mięso wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Z zupy wyjmujemy też piramidkę smaku.
PODAJEMY ZUPĘ
Do zupy wsypujemy makaron i gotujemy ją jeszcze przez ok. 15 minut, aż makaron będzie miękki. Do gotowej zupy dodajemy ponownie mięso. Danie podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2082,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
260,3 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
27,7 g
Błonnik
3,3 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.