tom-car24.com.pl

Sycylijska zupa z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!

Sycylijska zupa z kurczakiem

Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
seler naciowy - 4 łodygi
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kurczak udko - 4 szt.
krojone pomidory z bazylią - 400 g
piramidka smaku do rosołu - 1 szt.
sól - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
bulion drobiowy - 1 l
makaron anelli - 0,5 szkl
natka pietruszki - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cebulę, ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek, seler naciowy i marchewkę w plasterki
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Udka kurczaka podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso nabierze złotego koloru, dodajemy do niego cebulę i czosnek. Składniki smażymy, aż cebula się zeszkli, i dodajemy do garnka pozostałe pokrojone warzywa. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki, piramidkę smaku i bulion drobiowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie miękki i będzie odchodził od kości.
4.WYJMUJEMY MIĘSO Z ZUPY:
Ugotowane, miękkie mięso wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Z zupy wyjmujemy też piramidkę smaku.
5.PODAJEMY ZUPĘ:
Do zupy wsypujemy makaron i gotujemy ją jeszcze przez ok. 15 minut, aż makaron będzie miękki. Do gotowej zupy dodajemy ponownie mięso. Danie podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką.
Sycylijska zupa z kurczakiem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cebulę, ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek, seler naciowy i marchewkę w plasterki

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Udka kurczaka podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso nabierze złotego koloru, dodajemy do niego cebulę i czosnek. Składniki smażymy, aż cebula się zeszkli, i dodajemy do garnka pozostałe pokrojone warzywa. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki, piramidkę smaku i bulion drobiowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie miękki i będzie odchodził od kości.

4

WYJMUJEMY MIĘSO Z ZUPY

Ugotowane, miękkie mięso wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Z zupy wyjmujemy też piramidkę smaku.

5

PODAJEMY ZUPĘ

Do zupy wsypujemy makaron i gotujemy ją jeszcze przez ok. 15 minut, aż makaron będzie miękki. Do gotowej zupy dodajemy ponownie mięso. Danie podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2082,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

260,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

27,7 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy