tom-car24.com.pl

Warzywa w tempurze • przepis • składniki • przygotowanie

Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Warzywa w tempurze

Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 180 g
curry - 1 łyżeczka
granat - 1 łyżka
majonez - 1 łyżka
mięta świeża - 2 g
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sok z limonki - 20 ml
brokuł - 0,5 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kalafior - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
pieczarka - 8 szt.
jajko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 80 g
olej - 1 l
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
piwo - 400 ml
lód - 2 szt.
mąka pszenna - 170 g
jogurt naturalny - 4 łyżki
kumin - 0,5 łyżeczki
papryczka chili zielona - 2 szt.
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
syrop z agawy - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cukinię kroimy w słupki, marchewkę wzdłuż na ćwiartki, paprykę w krążki. Pieczarki i różyczki brokułu oraz kalafiora zostawiamy w całości.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY:
Czosnek siekamy, chili kroimy na małe kawałki. Wkładamy do misy moździerza i ucieramy. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z cytryny i syrop z agawy. Całość ucieramy. Łączymy z pozostałymi przyprawami i dobrze mieszamy z jogurtem.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY:
Plastry ananasa blendujemy na gładki mus. Łączymy z jogurtem, majonezem, sokiem z limonki. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną miętą.
4.SMAŻYMY WARZYWA W TEMPURZE:
Jajko mieszamy z zimnym piwem. Dodajemy suche składniki i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki, dodajemy kostki lodu.
5.PODAJEMY WARZYWA:
Warzywa w tempurze podajemy z sosami.
Warzywa w tempurze

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cukinię kroimy w słupki, marchewkę wzdłuż na ćwiartki, paprykę w krążki. Pieczarki i różyczki brokułu oraz kalafiora zostawiamy w całości.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY

Czosnek siekamy, chili kroimy na małe kawałki. Wkładamy do misy moździerza i ucieramy. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z cytryny i syrop z agawy. Całość ucieramy. Łączymy z pozostałymi przyprawami i dobrze mieszamy z jogurtem.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY

Plastry ananasa blendujemy na gładki mus. Łączymy z jogurtem, majonezem, sokiem z limonki. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną miętą.

4

SMAŻYMY WARZYWA W TEMPURZE

Jajko mieszamy z zimnym piwem. Dodajemy suche składniki i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki, dodajemy kostki lodu.

5

PODAJEMY WARZYWA

Warzywa w tempurze podajemy z sosami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9469,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1578,3 kcal

🥑

Tłuszcz

147,7 g

🌾

Węglowodany

55,6 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Warzywa w tempurze - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl