Zupa pieczarkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj blender
PODSMAŻAMY WARZYWA CEBULĘ KROIMY
W DROBNĄ KOSTKĘ, A CZOSNEK SIEKAMY.
PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ W DUŻYM GARNKU NA ROZGRZANEJ OLIWIE Z OLIWEK.
DODAJEMY POKROJONE W PLASTRY PIECZARKI I DALEJ PODSMAŻAMY.
WARZYWA DOPRAWIAMY POSIEKANYM TYMIANKIEM, SOLĄ I PIEPRZEM.
SMAŻYMY, AŻ CAŁA WODA WYPARUJE Z PIECZAREK.
BLENDUJEMY ZUPĘ NASTĘPNIE DODAJEMY
bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.
DEKORUJEMY ZUPĘ PESTKI SŁONECZNIKA
podprażamy na suchej patelni.
Cukinię obieramy.
Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.
Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
930 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
155 kcal
Tłuszcz
5,3 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!

Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.