tom-car24.com.pl

Sałatka jarzynowa tradycyjna • przepis • składniki • przygotowanie

Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 3 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
jajko - 3 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
jabłko - 0,5 szt.
por - 1 pół
groszek konserwowy - 200 g
majonez - 1 szkl
musztarda - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WARZYWA:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę szorujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Od zagotowania gotujemy 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
2.GOTUJEMY JAJKA:
Do garnuszka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut na twardo.
3.KROIMY PORA, OGÓRKI I JABŁKO:
Kiedy inne składniki się gotują, zajmujemy się porem i ogórkami. Pora przekrawamy na pół i opłukujemy pod wodą. Każdą połowę przecinamy wzdłuż na trzy części, a następnie kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy na sitko, by odsączyć z nich nadmiar soku. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę.
4.CHŁODZIMY SKŁADNIKI:
Ugotowane warzywa odcedzamy i czekamy, aż ostygną. Jajka zalewamy zimną wodą i również zostawiamy je do ostudzenia.
5.ODSĄCZAMY GROSZEK:
Ogórki przekładamy do miski, a sitko opłukujemy. Wylewamy na nie groszek z puszki, opieramy je na miseczce i pozostawiamy na chwilę, by z groszku odciekło jak najwięcej zalewy.
6.KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Warzywa obieramy z łupinek, jajka ze skorupek. Wszystkie składniki kroimy w nie za dużą kostkę.
7.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
W dużej misce łączymy pokrojone składniki: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, jajka, por, jabłko, ogórki oraz groszek. Dodajemy dużą szczyptę pieprzu, nieco soli i musztardę. Dodajemy około połowy szklanki majonezu i wszystko mieszamy. Resztę majonezu dodajemy stopniowo, mieszając sałatkę i sprawdzając jej konsystencję. Nie musimy dodawać całości.
8.CHŁODZIMY SAŁATKĘ:
Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie możemy spróbować sałatki i jeśli to potrzebne, dodatkowo doprawić ją solą i pieprzem.
Sałatka jarzynowa tradycyjna

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WARZYWA

Ziemniaki, marchew i pietruszkę szorujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Od zagotowania gotujemy 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

2

GOTUJEMY JAJKA

Do garnuszka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut na twardo.

3

KROIMY PORA, OGÓRKI I JABŁKO

Kiedy inne składniki się gotują, zajmujemy się porem i ogórkami. Pora przekrawamy na pół i opłukujemy pod wodą. Każdą połowę przecinamy wzdłuż na trzy części, a następnie kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy na sitko, by odsączyć z nich nadmiar soku. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę.

4

CHŁODZIMY SKŁADNIKI

Ugotowane warzywa odcedzamy i czekamy, aż ostygną. Jajka zalewamy zimną wodą i również zostawiamy je do ostudzenia.

5

ODSĄCZAMY GROSZEK

Ogórki przekładamy do miski, a sitko opłukujemy. Wylewamy na nie groszek z puszki, opieramy je na miseczce i pozostawiamy na chwilę, by z groszku odciekło jak najwięcej zalewy.

6

KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Warzywa obieramy z łupinek, jajka ze skorupek. Wszystkie składniki kroimy w nie za dużą kostkę.

7

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

W dużej misce łączymy pokrojone składniki: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, jajka, por, jabłko, ogórki oraz groszek. Dodajemy dużą szczyptę pieprzu, nieco soli i musztardę. Dodajemy około połowy szklanki majonezu i wszystko mieszamy. Resztę majonezu dodajemy stopniowo, mieszając sałatkę i sprawdzając jej konsystencję. Nie musimy dodawać całości.

8

CHŁODZIMY SAŁATKĘ

Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie możemy spróbować sałatki i jeśli to potrzebne, dodatkowo doprawić ją solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3711,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

18,9 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Sałatka jarzynowa tradycyjna - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl