tom-car24.com.pl

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki • przepis • składniki • przygotowanie

Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki

Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
malina - 150 g
maślanka - 150 ml
miód - 1 łyżka
ogórek - 300 g
olej rzepakowy - 3 łyżki
parmezan - 40 g
natka pietruszki - 20 g
seler naciowy - 125 g
sól - 1 szczypta
bagietka - 150 g
sałata dębowa - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY BAGIETKĘ:
Bagietkę grubo kroimy, a następnie podpiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 5 minut.
2.KROIMY WARZYWA:
Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z maślanką, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz otartą skórką. Dodajemy olej i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Dressing mieszamy z ogórkiem, selerem i bagietką, a następnie odstawiamy na 10-15 minut do przegryzienia się smaków.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Maliny przebieramy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Oba składniki dodajemy do sałatki i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy do smaku i podajemy.
Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY BAGIETKĘ

Bagietkę grubo kroimy, a następnie podpiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 5 minut.

2

KROIMY WARZYWA

Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z maślanką, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz otartą skórką. Dodajemy olej i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Dressing mieszamy z ogórkiem, selerem i bagietką, a następnie odstawiamy na 10-15 minut do przegryzienia się smaków.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Maliny przebieramy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Oba składniki dodajemy do sałatki i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy do smaku i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1128,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

564,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,8 g

🌾

Węglowodany

70,5 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

19,6 g

Podobne przepisy