Sałatka z burakiem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, miksujemy na gładki, jednolity dressing, odstawiamy na czas przygotowania sałatki.
PRAŻYMY ORZESZKI PINII
Orzeszki pinii prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Mieszankę sałat przekładamy do miski. Dodajemy przygotowany wcześniej dressing z awokado. Mieszamy.Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, pokruszony w dłoniach ser feta, żurawiny oraz podprażone orzechy. Ponownie mieszamy. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Z wierzchu dekorujemy rukolą lub liśćmi botwiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2252,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1126,1 kcal
Tłuszcz
95,0 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
25,4 g
Białko
25,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!