tom-car24.com.pl

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno

Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mix sałat - 150 g
cykoria - 50 g
kapar - 70 g
łosoś wędzony - 100 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
ogórek - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
oliwa extra virgin - 80 ml
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
chili płatki - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY SAŁATY:
Wyciągamy sałaty z opakowania i wkładamy je do durszlaka. Lekko płuczemy zimną wodą i osuszamy, a potem przesypujemy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA:
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
3.KROIMY WARZYWA:
Cebulę obieramy z łupiny i przekrajamy na pół, a potem kroimy w plastry. Wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i osuszamy. Przekrajamy go wzdłuż, a potem również kroimy w plastry. Dodajemy do miski.
4.DODAJEMY KAPARY:
Posypujemy sałatkę kaparami i wszystko mieszamy.
5.WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY:
Cytrynę sparzamy, kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok wprost do kubka. Drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.
6.DODAJEMY OLIWĘ:
Wlewamy oliwę do kubka i wszystko energetycznie mieszamy.
7.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy sos.
8.POLEWAMY SOSEM SAŁATKĘ:
Polewamy sałatkę sosem i wszystko delikatnie mieszamy, aby sos pokrył równomiernie wszystkie składniki.
9.OZDABIAMY SAŁATKĘ:
Dekorujemy sałatkę cytryną. Gotową sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY SAŁATY

Wyciągamy sałaty z opakowania i wkładamy je do durszlaka. Lekko płuczemy zimną wodą i osuszamy, a potem przesypujemy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA

Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.

3

KROIMY WARZYWA

Cebulę obieramy z łupiny i przekrajamy na pół, a potem kroimy w plastry. Wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i osuszamy. Przekrajamy go wzdłuż, a potem również kroimy w plastry. Dodajemy do miski.

4

DODAJEMY KAPARY

Posypujemy sałatkę kaparami i wszystko mieszamy.

5

WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY

Cytrynę sparzamy, kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok wprost do kubka. Drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.

6

DODAJEMY OLIWĘ

Wlewamy oliwę do kubka i wszystko energetycznie mieszamy.

7

DODAJEMY PRZYPRAWY

Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy sos.

8

POLEWAMY SOSEM SAŁATKĘ

Polewamy sałatkę sosem i wszystko delikatnie mieszamy, aby sos pokrył równomiernie wszystkie składniki.

9

OZDABIAMY SAŁATKĘ

Dekorujemy sałatkę cytryną. Gotową sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

279,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

93,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,4 g

🌾

Węglowodany

13,4 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy