tom-car24.com.pl

Sałatka z makaronem i klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Sałatka z makaronem i klopsikami

Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukier - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 150 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano świeże - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka żółta - 1 szt.
rukola - 75 g
rzodkiewka - 170 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 50 g
tymianek świeży - 10 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
makaron fusilli - 250 g
pieprz zielony - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
2.KROIMY WARZYWA:
W międzyczasie rzodkiewki oczyszczamy i kroimy na cząstki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i drobno siekamy, dodajemy do jogurtu zmieszanego ze śmietaną. Doprawiamy solą, cukrem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos łączymy z makaronem, rzodkiewką, papryką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
3.FORMUJEMY KLOPSIKI:
Mięso mielone zagniatamy. Doprawiamy solą, papryką mieloną i drobno posiekanymi ziołami. Formujemy 24 małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 12 minut na małym lub średnim ogniu. Klopsiki osączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Rukolę myjemy i rwiemy na kawałki. Przed podaniem sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy rukolę i układamy na niej klopsiki z mięsa mielonego.
Sałatka z makaronem i klopsikami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

2

KROIMY WARZYWA

W międzyczasie rzodkiewki oczyszczamy i kroimy na cząstki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i drobno siekamy, dodajemy do jogurtu zmieszanego ze śmietaną. Doprawiamy solą, cukrem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos łączymy z makaronem, rzodkiewką, papryką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.

3

FORMUJEMY KLOPSIKI

Mięso mielone zagniatamy. Doprawiamy solą, papryką mieloną i drobno posiekanymi ziołami. Formujemy 24 małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 12 minut na małym lub średnim ogniu. Klopsiki osączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Rukolę myjemy i rwiemy na kawałki. Przed podaniem sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy rukolę i układamy na niej klopsiki z mięsa mielonego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2464,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

410,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

24,9 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy