tom-car24.com.pl

Bajaderka jeżyki • przepis • składniki • przygotowanie

Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!

Bajaderka jeżyki

Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biszkopty - 500 g
masło - 100 g
morele suszone - 100 g
dynia hokkaido - 150 g
masa marcepanowa ciemna - 30 g
marcepanowa masa - 200 g
posypka czekoladowa patyczki - 100 g
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KRUSZYMY CIASTKA:
Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.
2.ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI:
Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.
4.DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI:
Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej i ponownie łączymy przy użyciu miksera.
5.FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ:
Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.
6.OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ:
Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.
7.PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE:
Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.
Bajaderka jeżyki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KRUSZYMY CIASTKA

Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.

2

ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI

Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.

4

DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI

Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej i ponownie łączymy przy użyciu miksera.

5

FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ

Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.

6

OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ

Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.

7

PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE

Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5221,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

652,7 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

74,2 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy

Bajaderka jeżyki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl