tom-car24.com.pl

Sałatka z mango, awokado i tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!

Sałatka z mango, awokado i tofu

Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
czarnuszka - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 1 szt.
mango - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
rzodkiewka - 4 szt.
sezam biały - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 4 garście
ząbek czosnku - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka
tofu - 180 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 0,25 niepełna szklanka
sok z cytryny - 2 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TOFU:
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą  i mąką ziemniaczaną.
2.SMAŻYMY TOFU:
Tofu smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI:
Do miski przekładamy szpinak. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango, awokado pokrojone w plastry oraz cebulę i rzodkiewki pokrojone w talarki. Awokado posypujemy sezamem, a mango czarnuszką.
4.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę.
Sałatka z mango, awokado i tofu

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TOFU

Tofu owijamy ręcznikiem papierowym. Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na 15 minut. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą  i mąką ziemniaczaną.

2

SMAŻYMY TOFU

Tofu smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI

Do miski przekładamy szpinak. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango, awokado pokrojone w plastry oraz cebulę i rzodkiewki pokrojone w talarki. Awokado posypujemy sezamem, a mango czarnuszką.

4

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1478,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

739,2 kcal

🥑

Tłuszcz

48 g

🌾

Węglowodany

66,5 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy