Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną czekoladą. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE
Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sól i drobno posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.
CHŁODZIMY MASĘ NA TRUFLE
Masę studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 8 godzin, by stężała.
FORMUJEMY TRUFLE
Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy je w kakao.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA LODY
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado delikatnie oddzielamy od skórek (tak, by ich nie uszkodzić) i przekładamy do naczynia blendera. Skórki odkładamy – wykorzystamy je do podania lodów.
WYRABIAMY LODY W MASZYNCE
Masę przekładamy do maszynki do lodów (wkład do maszynki musi być wcześniej mocno schłodzony), włączamy urządzenie i wyrabiamy lody ok. 15-20 minut.
PODAJEMY LODY
Jeśli korzystamy z masy lodowej wyrobionej w maszynce, od razu przekładamy ją do wydrążonych łupinek awokado. Jeśli przygotowujemy lody w pojemniku, wyjmujemy je z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem i delikatnie rozmrażamy, co jakiś czas mieszając. Masa powinna lekko zmięknąć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3990,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1995 kcal
Tłuszcz
154,6 g
Węglowodany
161,6 g
Błonnik
23,6 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!