Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oleju. Marynujemy warzywa w mieszance i zawijamy je w folię aluminiową.
PIECZEMY WARZYWA
Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy do miękkości, około 30-40 minut. Wyjmujemy z folii i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS TYMIANKOWO-CYTRYNOWY
Sok i skórkę startą z cytryny mieszamy z resztą miodu, tymianku i oleju.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Warzywa posypujemy rukolą, dodajemy pokruszony ser i polewamy całość sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
689,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
172,4 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
21,1 g
Błonnik
7,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!