Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego, tłuczek, blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, moździerz, obieraczkę do warzyw.
WYJMIJ ROSTBEF WOŁOWY
z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE CZARNY PIEPRZ
owijamy papierem pergaminowym i kruszymy go na mniejsze kawałki tłuczkiem. POKRUSZONY PIEPRZ ODSTAWIAMY: na bok.
ROSTBEF WOŁOWY DOKŁADNIE
myjemy i osuszamy.
BŁONKĘ ODCINAMY.
SKÓRĘ DELIKATNIE NACINAMY
nożem i usuwamy, a z mięsa wykrawamy grube steki, które układamy na desce.
KAŻDY KAWAŁEK POSYPUJEMY
z obu stron wcześniej pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie steki polewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek.
STEKI KŁADZIEMY NA
rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony przez 1,5 minuty (czas smażenia zależy od grubości mięsa).
PO PRZEWRÓCENIU STEKÓW
na drugą stronę na patelnię wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i rozgnieciony 1 ząbek czosnku, smażymy przez 1,5 minuty.
NASTĘPNIE STEKI UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej pergaminem razem z czosnkiem i rozmarynem z patelni.
STEKI WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2-3 minuty.
WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA
i odstawiamy.
PESTO POSIEKANY PĘCZEK
bazylii (z ogonkami) i posiekany pęczek natki pietruszki (bez ogonków) miksujemy z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy chrzanowej i łyżeczką miodu oraz z sokiem z połowy cytryny.
MIKSUJĄC, DODAJEMY OLIWĘ
z oliwek (ilość oliwy zależy od preferowanej gęstości pesto).
PESTO PRZEKŁADAMY DO
miseczki, odstawiamy.
GRZANKI CIABATTĘ KROIMY
na kawałki o szerokości 1,5 cm. 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU: drobno siekamy, wrzucamy do moździerza.
ROZMARYN ZALEWAMY OLIWĄ
i całość rozcieramy.
KAWAŁKI CIABATTY WRZUCAMY
do miski i polewamy oliwą z roztartym rozmarynem. MIESZAMY.
WYKORZYSTUJEMY PATELNIĘ, NA
której były smażone steki, i układamy grzanki na nierozgrzanej patelni, którą delikatnie podgrzewamy.
OPIEKAMY GRZANKI Z
obu stron i odstawiamy.
SAŁATKA ODRYWAMY POJEDYNCZE
listki z sałaty rzymskiej i układamy na talerzu.
NA SAŁATĘ KŁADZIEMY
połówki pomidorków koktajlowych, całość posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w grube paski.
ZA POMOCĄ OBIERACZKI
ścieramy kawałki sera grana padano od razu na sałatę.
NIECO PRZESTUDZONE STEKI
kroimy na plasterki o grubości ok.
1 CM, KTÓRE
układamy na sałacie.
DODAJEMY RÓWNIEŻ NIECO
przestudzone grzanki. CAŁOŚĆ DELIKATNIE SKRAPIAMY: pesto. DEKORUJEMY LISTKAMI: bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1875,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,8 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
44,5 g
Białko
44,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

ZIELONY MAJONEZ
Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.